+90 533 014 77 53

Epoksi Zemin Kaplama

İlk olarak, epoksi kaplamanın en önemli özelliği kimyasallara ve yağlara karşı dirençli olmasıdır. Aynı zamanda epoksi kaplama; estetik olup içerisinde solvent içermemesidir. Aşınmalara ve sürtünmelere karşı da inanılmaz bir dayanıklılık örneği gösterdiği söylenebilir. Dekor yapmak amacıyla kullanacaklara, çok çeşitli renk yelpazeleri sunduğunu söyleyebiliriz. Temizliği çok kolay olmakla birlikte, agrega maddesinden dolayı da kaymayan bir zemin oluşturduğunu söyleyebiliriz.
 
Epoksi genellikle; beton düzlüklerinde partiküler kaplama düzlemi oluşturmak amacıyla korunarak tamir edilmesi, dekoratif görünümü elde edebilmek için kullanılmakta olan bir ürün olduğundan bahsetmek mümkündür. Özelliklerinden dolayı sağlam, kullanışlı bir üründür diyebiliriz. Epoksi, özelliklerinden ve kullanımından dolayı her geçen gün daha çok tercih edilmektir
 
 
Epoksi Kaplama Nedir Ve Faydaları Nelerdir?
 
Epoksi boya, termosetler grubundan kimyasal bir reçinedir. Asit ve suya karşı dirençlidir.Özelliğini çok uzun yıllar korur; epoksi sistemi, epoksi reçinesi ve sertleştiriciden meydana gelir. Epoksi zemin kaplama reçinesindeki tekil moloküller (monomers) kürlenme ajanı (hardener) ile birkeşerek uzun zincirleme molekül bağları oluşturur (polymer). Bu birleşim; karışım kürlendiğinde sert bir polymer meydana getirir. Genellikle iki komponentli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı halden katı hale geçerek bundan sonra takip eden zamanlarda ortalama 24 saat içinde kurumaya başlayarak (üzerine basılabilecek kadar) ve yaklaşık 72 saat içinde final sertliğine ulaşır.
 
Epoksi Nedir Ve Nerelerde Uygulanır?
 
Yapılarının çevresel etkilere karşı dayanıklı hale getirilmesi her zaman yapı sektörünün en önemli tartışma ve araştırma konularından biri olmuştur. Epoksi zemin kaplama, her türlü kara ve deniz yapısında, doğanın (rüzgar, fırtına, dalga, ısıl değişimler, donma-çözünme, kirlenme, kimyasal etkiler, vs.) ve sanayinin (mekanik, fiziksel ve kimyasal) en kötü koşullarına karşı yapı zeminlerini (iç ve dış) estetik malzemelerle kaplayarak korumak için geliştirilen teknolojik yapı malzemesi grubundan oluşmaktadır. Bunların yanı sıra; üstün yapışma özelliği, mekanik ve fiziksel dayanımlarından dolayı değişik yapıdaki inşaat malzemelerini birbirine yapıştırmak ve tutturmak için de ayrıca kullanılan epoksi malzemeler bulunmaktadır.
 
Kullanıldığı alanlar, uygulama tarzı ve ürün seçimine bağlı olarak şu şekilde sıralamak mümkündür;

1)  Otopark zeminlerinde,
2)  Hijyenik antibakteriyel olması gerken alanlarda,
3)  Hastaneler,eczaneler,soğuk hava depolarında,
4)  Yüzey koruyucu kaplama olarak,
5)  Aşınmaya karşı koruyucu kaplama zemini olarak,
6)  Fabrika zeminlerimde,
7)  Kimyasal ve mekanik etkilerle karşılaşacak zemin ve duvar kaplamalarında sert, su geçirimsiz ve kimyasallara dayanıklılık olarak; havuz, çamaşırhane, hastane, laboratuvarlarda,
8)  Yüksek dayanımlı zemin ve duvar boyası olarak,
 
 
Önemli bir nokta belirtmek gerekirse; en yaygın olarak kullanılan epoksi grubu, zemin kaplaması olarak kullanılan grup olmuştur.
 
Epoksi Kaplama Avantajları
 
Epoksi kaplamanın avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:
 
• Hijyen bakımından uygun ve kullanışlı bir kaplama türüdür.
• Zeminde dekoratif bir görünüm kazandırmaya elverişli bir uygulamadır.
• Temizlik ve bakımı koyay ve ekonomik bir kaplama türüdür.
• Mevcut zemin kaplamalara tutunma mukavemeti oldukça yüksektir.
• Araç trafiğine uygun üretilmiştir.
• Betonarme betonu ile güçlü ve kalıcı bir bağ oluşturmaktadır.
• Çatlamalara karşı dayanıklı bir ürün olarak üretilmiştir.
• Çalışmaları en az düzeyde engelleyip çabuk uygulanabilir bir etkiye sahiptir.
• Sıvıların nüfuziyetine kesin çözüm olur.
• Kimyasal maddelere karşı mükemmel bir direnç göstermektedir.
• Kırılmaz, dayanıklı bir uygulamadır.
• Kaymaz bir zemin oluşturduğu için kayarak düşme tehlikesini ortadan kaldırmaktadır.
 
 
GENEL ÖZELLİKLERİ
 
 
1)  Kimyasallara karşı dayanıklıdır.
2)  Sürtünmeye ve aşınmaya karşı dayanıklı zeminler oluşturur.
3)  Dekoratif uygulamalarda geniş bir renk yelpazesine sahiptir.
4)  Kolay temizlenir; hijyeniktir. Agrega ilavesi ile kaymaz bir zemin elde edilebilir.
5)  Yağ ve kimyasallara karşı dirençlidir. Estetiktir. Solvent içermez.
 
Epoksİ genel olarak; beton zeminlerin partiküler bir kaplama düzlemi oluşturulması sureti ile korunarak, tamiri ve dekoratif bir görünüme sahip olması amacıyla kullanılan bir ürün grubudur. Bu özelliklerinden dolayı, çok geniş bir alanda; sağlam, dekoratif, sıhhi kimyasal ve fiziksel dayanımları çok yüksek, hem uygulama ve hem de sonraki kullanım ömrü içinde insan sağlığına zararsız zeminlerin imalatında her geçen gün daha da artan bir taleple kullanılmaktadır. Yapı sektörünün her geçen gün daha bilimsel ve teknolojik metotlara yönelme ihtiyacı, uzmanlaşmış bilimsel ve teknik kadrolarla üretilen ve uygulanan ürünlerin daha da yaygılaşması kendilerine zemin hazırlaması şansını ve zorunluluğunu dayatmaktadır. Bu çerçevede epoksi ürün grubu gelecekte çok daha fazla tanınarak, kullanılarak ve sevilerek “modern” yapı malzemelerinin başında gelecektir.
 
 
 Epoksı Coatıng Sıstem (0,400 - 1mm)
 
Kullanım Alanları
 
  • Epoksi coating sistem; gıda, ilaç vb. depoları, ofis, bina girişleri, koridorlar, merdivenler, sosyal tesisler, sanayi mutfakları, hastaneler, mağazalar, restaurantlar, her türlü yaya trafiğine açık alanlar, epoksi self levelling kaplama, epoksi multi layer kaplama, epoksi mortar kaplamaların üzerine işaretleme boyası, yol çizgi boyası olarak kullanılmaktadır.

 Epoksı Multı Layer Sıstem (1 - 3mm)

Derzsiz ve ek yeri olmadan uygulanabilir,
Toz tutmaz kolay temizlenir, hijyeniktir,
Aşınma ve darbelere karşı üstün dayanıklılık, asitler ve kimyasal etkilere karşı üstün dayanım sağlayan solventsiz epoksi zemin kaplama sistemidir.
 
Kullanım Alanları
  • Epoksi multi layer sistem; Fabrikalar, alışveriş merkezleri, depolar, antrepolar, soğuk hava depoları, istasyonlar, otoparklar, mutfaklar, gıda tesisleri, sürekli suya maruz kalan alanlar, kaymazlık istenilen alanlar, yaya ve taşıt trafiğinin yoğun olduğu alanlarda kullanılabilen sağlam ve dayanıklı epoksi zemin kaplama sistemidir.
  • İstenildiği taktirde tekstürlü veya parlak yüzeyler oluşturulabilir.
 
Epoksı Self Levelıng Kaplama
 
Epoksi Self Leveling kaplama, temizlenmesi kolay ve toz tutmayan bir zemin kaplamasıdır. Kolay temizlenir orta oranda mekanik mukavemeti ve kimyasal dayanımı vardır. Epoksi Self Leveling kaplama, yeni beton zeminlerde veya aşınmış, çukurlaşmış, zedelenmiş beton zemin yüzeylerini parlak, yoğun ve pürüzsüz bir hale getiren bir zemin kaplama türü olduğu söylenebilir. Kimyasal nitelikli bu kaplama ile zeminler hızlı, dayanıklı bir şekilde oluşturulabilir. Zemin kaplaması yapıldıktan yaklaşık bir gün sonra üzerinde yürüme için hazır hale gelir.
 
Kullanım Alanları
  • Kalınlığı 1 mm – 3 mm arasında değişmektedir.
  • Pürüzsüz yüzey
  • Sürtünme, aşınmaya ve darbeye orta oranda dayanıklı
  • Kolay Temizlenebilme niteliği
  • Anti Bakteriyel Özeliği
  • Su geçirmez, toz tutmaz
  • Onarımı, bakımı kolay ve ucuz
  • Zemine yüksek yapışma niteliği
  • Sayesinde en çok tercih edilen uygulamalar arasında yerini almayı başarmıştır.

Epoksı Antıstatık Sıstem (3 - 4mm)
 
Kullanım Alanları
  • Epoksi antistatik kaplama sistemi; ameliyathaneler, bilgisayar odaları, elektronik cihaz üretim zeminleri, televizyon stüdyoları, radyoloji odaları ve statik elektriğin yüksek olduğu zeminlerde kullanılır.
  • Dekoratif ve istenilen iletken değerlerinde üretilebilir.
 Epoksi Mortar Zemin Kaplama
 
Epoksi Mortar kaplama, yeni beton zeminlerde veya aşınmış, çukurlaşmış, zedelenmiş beton zemin yüzeylerini parlak, yoğun ve dayanımlı bir yüzey haline getirir. Kaplanan yüzeyi yarı pürüzlü veya tam pürüzlü bir hale getiren bir zemin kaplama türüdür. Kimyasal nitelikli bu kaplama ile zeminler hızlı, dayanıklı bir şekilde oluşturulabilir. Zemin kaplaması yapıldıktan yaklaşık bir gün sonra üzerinde yürüme için hazır hale gelir. Tam mekanik ve kimyasal dayanım için 7 gün beklenerek ağır yüke maruz bırakılmamalıdır.
 
Kullanım Alanları
  • Epoksi Mortar Kaplama; genel ağır sanayi ve yoğun trafiğe maruz kalan alanlarda kullanılır.
  • Tüm endüstriyel döşemelerde, kimyasal fabrikalar, elektrik fabrikaları, makine fabrikaları, kimyasal fabrikalar, otomotiv sektörü, tüm depolar ve ağır yüke maruz kalan tüm zeminlerde farklı renk tercihleri ile kullanılabilmektedir.
 
3d Epoksi Kaplama
 
Görsellerin dekoratif bir şekilde zemine uygulanabilmesi olarak tanımlanır. Üç boyutlu zemin uygulaması kullanıcıların beğendiği, seçtiği veya tasarladığı görsellerin, zeminine montajlaşması ve özel koruyucu bir reçine tabaka ile kaplanması şeklinde yapılmaktadır. Klasik zeminlere oranla çok daha estetik, dekoratif, kolay uygulanan, dayanıklı, ıslak zeminlerde, kolay silinebilme ve derz arası içermeyen gibi birçok özellikleri bir arada bulundurmaktadır.
 
Kullanım Alanları:
  • Görselliğin vurgulanmak isteneceği her türlü alanlarda;
Avantajları
  • Camsı görünüme sahiptir.
  • Mukavemeti yüksektir.
  • Sararmaz.
Yol Çizgi Boyama
 
Soğuk Yol Çizgi Boyası
 
Her türlü şehir içi ve şehirlerarası yolun, otoparkın ve diğer alanların çizilmesinde kullanılır. Yüzeylere airles makinesi ile püskürtülmek sureti ile uygulanan ve üzerine serpilen cam kürecikleri sayesinde ışığı yansıtan, tek bileşenli yol çizgi boyası olarak üretimi gerçekleşmektedir. Şehir içi belediye yolları, şehir dışı devlet yolları, otoparklar ile otoyol ve ekspres yollarda kullanılmaktadır. Soğuk yol çizgi boyası isteğe bağlı olarak her renkte uygulanabilir.
 
Çift Kompenantlı Boya ile Uygulama
 
Trafik güvenliğinin oluşturulmasında önemli rol oynayan yaya geçitleri, dur çizgileri ve hız kesici çizgiler için ideal bir çözümdür. Uygulandığı yüzeye yapışan, fiziksel ve kimyasal dayanımı çok yüksek bir ürün olmakla birlikte yüzeydeki film kalınlığı 1 mm ile 5 mm arasında yapılmaktadır. Yüksek dayanıklılığı sayesinde, yoğun trafik altında dahi kalıcılığını uzun süre muhafaza edebilmektedir.