+90 533 014 77 53

Beton Parlatma

Hazır betonun şantiye alanına geldikten sonra ; betonun dökümü, beton yüzeye yapılan hertürlü perdah ve yüzey sertleştirici uygulaması, betonun hızlıca kuruyarak çatlamasını önlemek amacıyla yüzey koruma kür uygulamlası, kontrolsüz çatlamayı önleme amacıyla derz kesim ve derz dolgu uygulamalarını kapsayan ve tüm bu uygulamalar öncesi zemin hazırlıklarının tamamı sonucunda elde edilen zemine ‘’endüstriyel beton’ ’denir.
 
Genel olarak; atölye, fabrika, antrepo, depo, kapalı ve açık otopark, akaryakıt istasyonu, servis alanları, endüstriyel zemin kaplaması yapılacak her türden zeminler, hava alanı iç ve dış alanları, hava alanı pistleri, saha betonları vb. ağır yük trafiğine ve aşınmaya maruz kalan alanlar için uygulanan işlemlerdir.
 
Hazırlık Aşamaları
 
Beton atılacak saha alt dolgusunun en az 25 cm. kalınlığında olması, uygun dolgu malzemesi kullanılmış olması, dolgu malzemesinin sıkıştırılan zeminde %20'den az nem oranında ve en az %95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gibi etkenler saha betonu alt hazırlığı için gerekli unsurlardır. 
 
Toprak zemine oturan betonlarda, beton altında, beton içindeki suyun ve ince malzemenin emilmesini önlemek amacıyla polietilen örtü serilmelidir. Polietilen örtü yüzeye düzgün olarak gergin bir şekilde betonun akış yönüne göre serilerek, parçalar 10 cm bindirme payı ile birbirleri üzerine getirilmeli ve döküm sırasında kaymayı önlemek amacıyla gerekli yerlerde plastik ile bantlanmalıdır. 
 
Betonarme döşeme üzerindeki zemin betonlarında, yüzeyin basınçlı su ile tamamen temizlenerek toz ve partiküllerden arındırılmış olması gerekmektedir. Zeminde mukavemeti artırmak ve iki betonun iyi yapışmasının sağlamak amacıyla aderans arttırıcı latex  zemine sürülmelidir.
 
Ano vazifesi gören çelik kapılar monte edilerek, çelik kalıpların yüksekliği beton bitiş kotuna göre ayarlanmalıdır. Anoların yerleştirilmesi; optik veya lazer ölçüm sistemleri de kullanılarak seviyeleri kontrollü olarak yapılmalıdır. .Kolon ve duvar dipler poliüretan levha 10mm (klimafleks) ile kaplanarak o bölgelerde betonun çatlamaması için alan kazandırılması gereklidir.Tüm geriye kalan hazırlık aşamaları arkasından zemine norm tipi ya da profil tipi tırtıl paspası döşenmesi ayrıca gereklidir.
 
Tek kat donatılı olarak yapılacak döşemelerde, çelik hasır bir sıra olarak döşeme yapılacaktır. Döşeme yapılırken en az iki göz birbiri üzerine bindirilmesine özellikle dikkat edilmelidir. Ek yerlerinden bağ teli ile birbirlerine bağlanmalıdır.
 
Çift kat donatılı olarak yapılacak döşemelerde, ilk kat çelik hasır döşemenin ardından Z tipi sehpa döşemesi yapılarak üzerine ikinci kat çelik hasır serimi yapılacaktır. Sehpa temas yerleri ve birbiri üzerine binen noktalardan bağ teli ile bağlanmalıdır.
 
Makro-mikro sentetik Fiber ve Çelik Tel donatılı döşemelerde, tüm zemin hazırlıklarının tamamlandığına dair kontrol edilmelidir.
 
Döküm
 
Fiber Donatılı Döşemeler
 
Beton dökümü için temin edilen hazır beton mikserler ile şantiye ye taşınır. Paketler halinde bulunan makrosentetik fiberler ve mikrosentetik elyaflar mikser içerisine karıştırılır. 5 dakika yüksek devirde karıştırıldıktan sonra, fiber ve elyaf demetleri çözülerek, betonun her tarafına homojen bir şekilde dağılır. Yüksek devirde karıştırma işlemi minimum 10 dakika devam etmelidir.
 
Çelik Tel Donatılı Döşemeler
 
Kutular halinde bulunan çelik teller mikser içerisine karıştırılır. 10 dakika yüksek devirde karışım sonrasında, çelik teller ayrıştırılıp betonun her tarafına homojen bir şekilde dağıtılır. Yüksek devirde karıştırma işlemi minimum 10 dakika daha devam etmelidir. Beton karışımı esnasında; aşırı miktarda su verilmesi çimento/su oranı değişmesinden dolayı betonun dayanımı düşürecektir.
 
Beton dökülecek alanda kroki hazırlanarak beton dökümü planlaması yapılmalıdır. Beton dökümü planlamasında yapısal derzler için gerekli önlemler alınmalıdır. İlave donatı karışımı sonrasında da beton sabit veya mobil beton pompası istenilen noktaya taşınarak beton dökümü ano dahilinde sürekli yapılması gerekir. Ano bitene kadar hiçbir kesitte soğuk derz yapılmamalıdır. Dökülen beton kalınlığı 10cm’den fazla olduğu sürece beton dalgıç vibratörlerle sıkıştırılmalıdır. Beton yüzeylerin laser secreed, vibratörlü mastar veya el mastarı yardımıyla bitirilmesi gerekir.
 
 
Uygulama
 
Belirlenen kalınlıkta beton dökümü işleminden sonra perdahlama işlemi yapılır. Beton dökümü sonrasında, beton yüzeyin ayak basıncına çukurlaşmasını önleyecek kadar prizi alması beklenir. Yüzey perdah yapılacak kıvamda olduğu zamanda hemen arkasından uygulama işlemine başlanması gerekir.
 
Yüzey sertleştiricili ve mala perdah bitişli yüzeylerde
 
Torbalar halinde bulunan korund agregalı yüzey sertleştirici malzeme beton dökümüne müteakip, yüzey nemini kaybetmeden, m2'ye ortalama 4-5 kg sarf edilecek şekilde homojen olarak yüzeye serilecektir. Kullanılacak malzeme miktarının yaklaşık 2/3'lük kısmı taze beton üzerine eşit dağılımı sağlanarak serpilerek, betonun suyu ile nemlenen malzeme disk perdahı yardımıyla taze betona yedirilir. Birinci uygulamadan sonra geriye kalan 1/3'lük kısım beton üzerine serpilerek ilk perdaha dikey olarak perdahlama işlemine devam edilir. Son bitirme perdahı, perdah ve bıçak açısı ayarlanarak istenilen düzgünlük elde edilinceye kadar disk veya mala ile uygulanır. Yüzey sertleştirici ile oluşturulan tabaka betonu dışarıdan gelen darbelere karşı dayanım sağlayıp tozumayı engelleyecektir.
 
Sıvı yüzey sertleştiricili uygulamalarda
 
Beton yüzeyi mala perdahlı aşamalardan geçerek tamamlanır. Perdahlama işlemi sonrasında, döşemenin üzerinde yürüme için uygun hale gelen yüzey, yüksek hacimli bir spreyleme(motorlu sırt pompası) aracı ile sıvı sertleştiriciye doyurulur. Sıvı yüzey sertleştirici ayrıca, doğrudan yüzeye dökülerek mop pedler ile yüzeye yayılmak suretiyle de uygulanabilir. Sıvı beton yüzey sertleştirici, betona penetre olarak yüzeyde herhangi bir renk ya da film tabası oluşturmamaktadır. Sıvı yüzey sertleştirici, beton zeminlerde tozumazlık sağlar ve aşınma direncini artırmaktadır. Uygulanan yüzey ipeksi ve parlak bir görünüme kavuşur. Yüzeyde kalıcı ve etkili bi dayanıklılık sağlamaktadır.
 
Süpürge perdah bitişli yüzeylerde, yüzey sertleştirici perdahlama işleminin ardından beton yüzeyi, yüzeyde istenen dokuya göre düz veya fırçalı (çizgi tekstürlü) olarak bitirilecektir.
 
Tepsi perdah bitişli yüzeylerde, istenilen düzgünlük elde edilinceye kadar helikopter disk perdahı uygulanır. Ayrıca, makinenin yanaşmadığı duvar ve kolon kenarlarına el ile perdah yapılmalıdır.
 
 
Koruma
 
Perdah işlemi tamamlandıktan sonra beton yüzeylere kür sıvısı motorlu ilaç pompası yardımı veya mop yardımı ile sürülür. Kür, taze dökülmüş beton üzerine uygulanan, oluşturduğu film tabakası ile suyu betonun bünyesinde tutarak optimum dayanım gelişimini sağlayan, hızlı kurumayı engelleyerek rötreyi azaltan buharlaştırma azaltıcı bir malzemedir.
 
 
Derz Kesim ve Dolgu
 
Derz Kesimi

Yeni dökülen betonlarda meydana gelecek genleşme ve oturmalarda çatlamayı önlemek amacıyla yapılmalıdır. Beton dökümünden en az 48 saat sonra mekanik derz kesme makinesi kullanılarak yapılır. Derzler teknik şartname ve detaylara uygun olarak kesilecektir. Derz kesimi düzgün ve paralel olarak yapılması gerekir ki, derz derinliği beton kalınlığının 1 / 3 ila 1 / 4 'ü nispetinde olabilsin ayrıca derz kalınlığı 2-5 mm olmalıdır.
 
Derz Dolgu
 
Derz Kesme işleminin ardından beton genleşme ve derz çatlamalarının oluşması beklenir. Betonun 28 günlük kürlenme süresini tamamlamasının ardından, poliüretan esaslı, hava şartlarına, UV ışınlarına ve atmosferde bulunan kimyasal maddelerin yol açtığı bozulmalara karşı dirence sahip, elastomerik derz dolgu mastiği ile derz dolgu işlemi yapılmalır.
 
 
Beton Parlatma
 
Beton silim ve parlatma uygulaması, günümüzde zemin teknolojisi bakımından son noktada yer almaktadır. Beton parlatma, yeni ve eski fark etmez beton zemin yüzeylerin özel elmaslı zemin silim makineleri yardımıyla sırayla kazıma, honlama ve parlatılması işlemleridir. Önemli bir nokta belirtmek gerekirse; beton parlatma sistemlerinde çevreye ve betona zararlı kimyasal hiçbir madde kullanılmamaktadır. Bu nedenden dolayı da; beton parlatma yöntemi ile tamamen çevreyle uyumlu, çevre dostu, gayet ekonomik ve çok uzun ömürlü betonlara sahip olabilirsiniz. 
 
Hali hazırdaki zemininler, beton parlatma makineleri ve aşındırıcı elmaslar yardımıyla silinir, zayıf tabaka kazınır ve daha güçlü yüzeye kavuşarak parlatma işlemi yapılmaktadır. Beton zemin parlaklığı, çok farklı kademelrde elmaslar kullanarak istenilen oranda parlatılması mümkündür.
 
Beton parlatma yöntemi yüzey kaplama yöntemi değil beton yüzeyin restore edilmiş halidir. Diğer kaplama uygulamaları sonucunda oluşan kalkma, renk atması, soyulma vb. riskleri ortadan kalkar ve böylece çok uzun ömürlü, ekonomik zeminler elde edilmiş olur.
 
Beton parlatma yöntemi, uygulama sistemi, kullanım avantajları vb nedenlerden dolayı zemin uygulamarında ilk sırada yerini alacaktır.
 
 
Beton Parlatma Nedir ve Faydaları Nelerdir?
 
 
Beton parlatma, yeni nesil silim makineleri ve özel elmaslar ile lityum silikat (sıvı yüzey sertleştirici) kullanılarak, eski veya yeni beton yüzeylere kazıma, honlama ve parlatma aşamalarıyla parlak görünüm ve tozumazlık kazandırma uygulamasıdır. Temel olarak, parlatma aşamaları ile ölçülür. Kazıma katı ne kadar çok olursa, maruz kalan agregalar o kadar büyük görünüm sağlar ve parlatma asaması ne kadar çok olursa görünümde de o kadar parlaklık olacaktır. Zemin parlatma uygulaması yapıldıktan sonra zemin tozumazlığı ve aşınma dayanımı uzun süre sağlanmış olacaktır. Parlaklığın koruma süresi betonun yapısı, kullanım şekli ve bakım yöntemlerine göre olacaktır. Günlük bakım ve temizleme pedleri ile zemin bakımı yapılmalıdır. Bakım ve temizliği düzenli yapılan zeminler parlaklığını kaybetmeyecektir. Zamanla yıpranan, parlaklıklarını kaybeden zeminler tekrar düzeltme aşamaları ile aynı parlaklığa ulaştırılabilir. Beton parlatma bir yüzey kaplama yöntemi değildir, beton zemine ve çevreye zararlı kimyasal kullanılmaz. Uzun ömürlü ve ekonomik zeminler elde edilir.
 
Mevcut Zemin Uygulaması
 
Beton parlatma, hâlihazırda mevcut olan zemine uygulanabilme kabiliyetinden dolayı, en çok tercih edilen, sürdürülebilir kullanım kategorisine girer. Kullanılmış olan betonu parlatarak, yeni beton dökümü ve uygulama masraflarını elimine edersiniz. Agregaların gözükmesi istenmiyorsa, ilk silim basamağı daha ince elmas tanecikleri bulunan elmaslar kullanılarak, betonun sadece “şerbet” denilen kısmının parlatılması sağlanabilir. Beton yüzeyinde oluşan derin çizikler veya çukurları yok etmek için epoksi esaslı tamir harçları kullanılır.
 
Yeni Beton Uygulaması
 
Yeni dökülüp parlatılacak betonlar, 28 günlük kürlenme süresini doldurmasının ardından eski beton zeminlere nazaran daha az iş gerektirdiği için kolayca beton parlatma yapılabilir. Beton parlatma yapılacak beton yüzey, dekoratif olarak agregaların (dere taşı, granit veya siyah bazalt karısımı gibi) betonun içine dâhil edilmesi gibi bazı seçenekler sunar. Bunu önceden hazırlama seçeneğinizin olması estetik ve dekoratif zeminler oluşturmanıza olanak verecektir. Ayrıca, beton parlatma yapılan zeminiler ışığı yansıtma özelliğine sahip olup, özellikle ofis binaları, oteller, restoranlar ve kamu tesisleri gibi alanlar için önemli bir estetik sağlar. Yeni yapıların endüstriyel zeminlerinde parlatma ile uzun yıllar aşınma dayanımı ve koruma sağlanır.
 
 
Kazıma

Endüstriyel zeminlerin beton yüzeyleri genellikle perdahlıdır veya epoksi, pvc, linolyum gibi kaplamalar bulunmaktadır. Betonun yüzeyden bu kaplama malzemelerinin temizlenmesi ve şerbet tabakasının alınması özel beton silim ve parlatma makinaları ile yapılır ve bu işleme "Beton Zemin Kazıma" denir. Bu işlem yapılırken makinelerde metal kazıma elmasları kullanılır. Makinelerin dönüş hızı ve ağırlıkları ile elmaslar beton yüzeyin kazınmasını sağlar. Kazıma esnasında oluşan tozlar endüstriyel vakum makineleri ile torbalanarak ortamdan uzaklaştırılır.
 
Honlama
 
Mat bir görüntü oluşturmak ve zemine kayganlık direnci sağlamak için yapılan işleme “Honlama” denir. Bu aşamada genellikle resine elmaslar kullanılır. Resine elmaslar, metal elmasların bıraktığı çizikleri kaybeder aynı zamanda parlatma aşamaları için uygun yüzeyi oluşturur. Honlama yapılmış yüzeyler mat ile parlak yüzey arası görünüme sahip olacaktır.
 
 
Lityum Silikat Uygulama
 
Beton yüzeyini sertleştirmek ve yoğunluğunu artırmak, betonu parlatmaya hazırlamak amacıyla Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler kullanılır. Eski veya yeni betonlarda kullanılabilir. Bu uygulama hafif basınçlı pompa ile beton zemine püskürtme yapılır ve mop yardımı ile yüzeye dağıtılır. Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler betonun içerisine penetre olur ve betonun içinde tozumaya sebep olan kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit ve alkali metal hidroksitleri ile reaksiyona girer ve yüzeyi yoğunlaştırarak sertleştirir. Betonun tozuması tamamen engellenmiş olur. Lityum silikat uygulanmış beton daha yoğun, daha sert, daha dayanıklı, suya ve aşınmaya karsı dirençlidir.
 
 
Parlatma
 
Beton zeminlerde parlatma uygulaması; kullanılacak elmas asamaları, beton yüzeyin durumu ve talep edilen parlaklık seviyesine göre degismektedir. Beton içeriğinde bulunan doğal agregaların ortaya çıkartılması talep ediliyorsa daha fazla aşamada metal elmaslarla başlanıp ve devamında resine elmaslarında daha fazla kullanılmasıyla betonun parlatılması sağlanır. Beton yüzeyin düzgünlük durumuna göre daha ince elmaslar kullanılarak daha hızlı parlatma elde edilebilir. Beton yüzeyler;     olarak tercih edilebilir.
 
Renk ve Estetik
 
Bazen standart parlatılmış gri beton kullanılacak alana uygun değildir. Beton yüzey herhangi bir tasarım veya renk paletinde çalısmak üzere boyanabilir. Kullanılan beton renklendirici boyalar transparandır, beton içine penetre olacaktır. Boyalar sadece betonun rengini degiştiremez, aynı zamanda betonun parlak görünümünü kaçınılmaz olarak arttırır. Parlatılmış beton zeminler estetik ve farklı görünümler kazandırma açısından elverişlidir. Parlatma aşamasında zeminlere firma logoları, uyarılar, işaretler ve ayırıcı çizgiler gibi uygulamalar yapılabilir.
 
Sealer Uygulama
 
Seal uygulama, betona nüfuz ederek yüzey filmi oluşturmadan koruma sağlar. Zeminde oluşacak lastik izini ve lekeleri engeller, su ve nem gibi durumlara karşı koruma sağlar. Sızdırmazlık özelliğine sahiptir. Kaymaz bir yüzey oluşumu ve kimyasal dayanım sağlar. Bu uygulamada seal, hafif basınçlı pompa ile beton zemine püskürtme yapılır ve mop yardımı ile yüzeye dağıtılır. Akabinde zemini 38 derece sıcaklığa kadar ulaştıran ileri teknoloji burnisher makinası ile betona penetre edilmesi ve aynı zamanda yüzeydeki parlaklığının artırılması sağlanır. Sealer, betonun içindeki kimyasallarla reaksiyona girer ve betonun iç kısmında sertleşir. Ağır dış etkenlere maruz kalmadığı sürece uzun yıllar özelliğini korur. Hızlı reaktif olan, kokusuz, çevre dostu bir üründür.